Izvor fotografije; TZ Krapinsko zagorske županije

Zagorski štruklji dobili zaštićenu oznaku zemljopisnog porijekla

Zagorski štruklji dobili su prijelaznu nacionalnu oznaku, odnosno zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. To je rješenje donijelo Ministarstvo poljoprivrede nakon postupka provedenog po zahtjevu Udruge za zaštitu, očuvanje i promociju tradicionalnih zagorskih proizvoda Tradicija Zagorja. Tim je povodom u ponedjeljak u tvrtki ZMH Horvat u Konjščini, pobjedniku ovogodišnje Štruklijade, održana i konferencija za medije na kojoj su predstavljene i daljnje aktivnosti vezane za promociju ovog zagorskog proizvoda.

Predsjednik Udruge Tradicija Zagorja Matija Gulija izjavio je kako je zaštićen postupak izrade zagorskih štruklji – ručni rad koji je specifičan samo kod nas i prenosi se u zagorskim domaćinstvima i hižama  iz koljena na koljeno, njegova receptura, a isto tako zagorski štruklji zaštićeni su kao svježi proizvod u prodaji, kao pečeni i smrznuti, u čemu su se usuglasili  i ujedinili u zajedničkoj recepturi svi članovi Udruge.  

Župan Željko Kolar rekao je kako nam ova nacionalna oznaka otvara nove mogućnosti, a to je dobivanje europske zaštite. – Stvorili smo uvjete za brendiranje u gastroponudi. Ovo ću ponoviti još stotinu puta. Bit ćemo prva regija u Europi koja će imati zaštićeno glavno jelo, prilog i desert. Bit će to ponuda koju će moći ugostitelji KZŽ nuditi u svojim restoranima i hotelima po EU zaštitom. Čim dobijemo EU zaštitu na svim ulazima u Krapinsko – zagorsku županiju  stajat će veliki plakati koji će obavještavati turiste koji dolaze u RH,  da ulaze u regiju u kojoj su ovi proizvodi zaštićeni, kako bi ih motivirali da stanu i probaju jedan takav ručak. Svaki restoran koji će nuditi zaštićeni recept dobit će i jednu tablicu koja će garantirati svakom posjetitelju da su štruklji pripremljeni na tradicionalan način – rekao je Kolar, istaknuvši da vjeruje da ćemo sljedeće godine dobiti i EU zaštitu, a da će KZŽ proizvođačima omogućiti lakše plasiranje tog proizvoda na europsko tržište, a samim time i u brendiranju.

Predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki pozvale je sve naše ugostitelje, hotelijere da prionu certificiranju kako bi svi oni mogli nuditi ovaj zaštićeni zagorski proizvod turistima u svojim objektima te time promovirati ne samo naš najljepši frtalj svijeta, već ovim proizvodom predstavljati i cijelu Hrvatsku.

Moglo bi vas zanimati

Za božićne i novogodišnje praznike očekuje se oko 4 posto više gostiju

Prema rezultatima ankete koju je Hrvatska turistička zajednica provela u suradnji sa sustavom turističkih zajednica, …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *