JOSIP BIVAL NOVI CHTEF, ZAGORSKI CHEF

Josip Bival, kuhar iz BlueSun Hotela Kaj u Mariji Bistrici, pobjednik je devetog izdanja kulinarske manifestacije Krapinsko-zagorske županije Chtef, zagorski chef, koja je održana u utorak, 29. listopada 2019. godine, u Termama Jezerčica.

Kao i prijašnjih godina, tako se i ove za titulu borilo sedam kuhara, koji su kuhali sa zadanim namirnicama – ovog su puta to bili proizvodi koji su dobili Oznaku zemljopisnog podrijetla na EU nivou: zagorski puran i zagorski mlinci te zagorski štrukli/štruklji, koji trenutno imaju prijelaznu nacionalnu zaštitu, a za koje se također uskoro očekuje potvrda o dobivanju zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije

Josip Bival iz BlueSun Hotela Kaj je za glavno jelo pripremio puricu pečenu na niskoj temperaturi s umakom od gljiva i jetrica i lazanje od mlinaca te za desert kuhane dimljene štrukle s umakom od sira. Drugo mjesto osvojio je  Krešimir Plašć iz Punkt Beer Housea, a treće Mislav Božić iz Ville Magdalene.  Osim trojice prvoplasiranih, natjecali su se i Marko Šturlan iz Majsecevog mlina, Ivan Knezić Prigorec iz Termi Jezerčica, Mirko Ljubić iz Termi Tuhelj i Matija Cvrtila iz Kleti Kozjak.

U ovogodišnjem žiriju bili su direktor hrane i pića u hotelu Sheraton i dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza BrankoČukelj, glavna urednica internetskog portala Oblizeki Božica Brkan i nastavnica kuharstva i slastičarstva u Srednjoj školi Pregrada Vesna Belošević. „Tema koja je bila zadana ove godine, je pogođena. Natjecatelji su bili jako kreativni, dali su si oduška u tome da prezentiraju zadane namirnice na jedan drugačiji način i vjerujem da sva ova jela mogu zadovoljiti goste u zagorskim restoranima. Naravno, bilo je detalja koji su išli na korist ili na štetu samih natjecatelja, poput okusa i prezentacije, ali sve u svemu, prezentacija je bila jako dobra, a jedno je jelo ipak iskakalo u odnosu na druge i donijelo pobjedu Bluesun hotelu Kaj“ – istaknuo je predsjednik Ocjenjivačkog povjerenstva Branko Čukelj te dodao kako su ova jela dokaz da se od tradicionalnih namirnica, poput purice, mlinaca i štrukli, može napraviti moderno jelo, što današnji gosti u restoranima i očekuju.

 

Pobjedniku su nagrade i statuu zagorskog chefa uručili potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i njegova zamjenica Jasna Petek. „Ovi su kuhari još jednom pokazali da je Krapinsko – zagorska županija kao Bajka na dlanu jedna regija koja je prepoznatljiva na više načina, a jedan od njih je i gastronomija. Prva smo županija i regija u Europi koja je uspjela zaštititi glavno jelo, prilog i desert, odnosno puricu, mlince i zagorske štrukle i vjerujem da to moramo iskoristiti, stoga smo i dali ovim kuharima izazov i omogućili im da budu kreativni te da tradicionalna zagorska jela pripremaju na drugi način. Od njih očekujem, ali i od drugih restorana u županiji da ovakva inovativno pripremljena jela ponude gostima“ – rekao je župan Kolar te podsjetio kako Zagorje, bajka na dlanu bilježi oko 400.000 noćenja i 160.000 dolazaka gostiju.

 

Izvor:objave za medije

 

 

Moglo bi vas zanimati

Martinje v Kumrovcu

9.11.2019. Kumrovec Zabavno-glazbeni program i ceremoniju krštenja mošta izvode glazbeni sastavi, pjevačke skupine i martinjski …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *